Erektilna disfunkcija i kondomi

erektilna disfunkcija i kondomi

Kada je reč o sigurnom seksu, kondomi se najčešće smatraju najboljim rešenjem.

Osim što su sredstvo sprečavanja neželjene trudnoće, oni štite oba partnera od potencijalnog prenošenja infekcija koje se inače prenose seksualnim kontaktom.

Posebno se preporučuje upotreba kondoma u novoformiranim seksualnim vezama ili seksualnim susretima. Međutim, praksa pokazuje da postoje i problemi kod upotrebe kondoma, a oni se prevashodno odnose na utisak muškarca (a ponekad i oba partnera) da nošenje kondoma smanjuje osetljivost penisa.

Isto tako, samo pronalaženje i stavljanje kondoma pre seksualnog odnosa može da se negativno odrazi na kompletnu situaciju u kojoj se partneri nalaze.

Za neke parove, ovi problemi su samo manje neprijatnosti, dok su za neke oni ozbiljan kamen spoticanja.

Da li postoje problemi sa erekcijom koji su u vezi sa kondomima?

Smatra se da su problemi sa erekcijom povezani sa kondomom često potcenjen faktor kad se govori kako o erektilnoj disfunkciji, tako i o nespremnosti da se koristi kondom.

Preporučljivo je, takođe, uvrstiti stavljanje kondoma u predigru, kako njegovo pronalaženje i stavljanje ne bi negativno uticalo na raspoloženje partnera za seks.

Unutar kondoma može se staviti lubrikant koji će olakšati njegovo stavljanje, ali sa time treba biti oprezan, jer previše lubrikanta može dovesti do spadanja kondoma. Lubrikant, takođe, ne bi trebalo da bude na bazi ulja, jer može da ošteti lateks od kog je kondom napravljen i tako dovede do njegovog pucanja.

Osim pronalaska adekvatnog kondoma, važno je i baviti se anksioznošću koju može izazvati upotreba kondoma. Mnogi muškarci postaju nervozni u vezi samog čina stavljanja kondoma, pa to može da izazove probleme sa potencijom.

Strah da sve neće biti kako treba zapravo može da izazove erektilnu disfunkciju, time potvrdi strepnju i povezanost problema sa potencijom i kondomom, zbog čega može odvratiti muškarca, odnosno partnere, od dalje upotrebe kondoma.

Otvoren razgovor sa partnerom o korišćenju kondoma, kao i potencijalnim problemima ili strepnjama, takođe je preporučljiv u svrhe sprečavanja da kondom postane neprijatelj erekcije.

Na ovaj način, može doći ne samo do smanjenja anksioznosti, već i do stvaranja dodatne bliskosti među partnerima, kroz razgovor o tako osetljivoj a važnoj temi.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PORUČI ODMAH!