Erektilna disfunkcija iz ženske perspektive

erektilna disfunkcija i žene

Erektilna disfunkcija nije samo seksualni problem

Uprkos tome što su danas informacije o erektilnoj disfunkciji dostupnije nego ikada, većina žena, a u ništa manjem postotku ni muškaraca, probleme sa potencijom vidi kao isključivo seksualni problem, iako su njihovi uzroci u najvećem broju slučajeva nedijagnostikovana zdravstvena stanja poput dijabetesa, visokog holesterola ili čak ranijih faza nekih srčanih oboljenja.

Erektilna disfunkcija može nastati kao rezultat uzimanja određenih lekova, posebno onih koji se koriste za visok krvni pritisak.

Žene će ponekad misliti da su one nešto učinile pogrešno ili da prosto više nisu privlačne svojim partnerima.

Naime, prva stvar koju većina žena pomisli kada njihov partner ne može da postigne ili održi erekciju je da je to njena krivica što ne može biti dalje od istine.

Erektilna disfunkcija medicinski se definiše kao nemogućnost da se postigne ili održi erekcija dovoljno dugo kako bi došlo do seksualnog odnosa. Svaki muškarac, u određenim trenucima i periodima života, može da iskusi probleme sa potencijom. Oni mogu biti posledica stresa, depresivnosti, a ponekad nije moguće ni identifikovati razlog.

Nažalost, stručnjaci smatraju da je nedostatak edukacije o ovom problemu često u osnovi ženskog samookrivljavanja za probleme sa potencijom njihovih partnera, a u pratnji ovog osećanja često su i anksioznost, osećaj krivice ili besa.

Žene traže razlog u sebi?

Smatra se da će određen broj žena posumnjati da njihov partner ima aferu ili da mu ona više jednostavno nije privlačna, pa počinje da istražuje koja od ovih mogućnosti je verovatnija.

Ono u čemu žene takođe greše kada se suoče sa problemom erektilne disfunkcije svojih partnera, a posledica je pogrešne percepcije njenih mogućih uzroka, jeste povlačenje. Kada se jedan partner povuče, to dovodi do prekida komunikacije i može imati pogubne posledice po odnos.

Druga krajnost od povlačenja jeste pokušaj da svog parnera stimulišu dodatnom erotikom i senzualnošću, verujući da će problem prosto nestati ukoliko se dovoljno trude. Ovakav pristup, zapravo, može samo još dodatno pogoršati stvari.

Muškarcima koji imaju problem sa erektilnom disfunkcijom potrebna je podrška i zato odgovarajuća edukacija oba partnera, kao i razumevanje ovog problema, odnosno njegovog uticaja ne samo na seksualni, već i druge aspekte veze, može da doprinese angažovanju resursa para da se zajedničkim snagama bori sa ovim problemom.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PORUČI ODMAH!