Erektilna disfunkcija

erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija – uzroci, simptomi i posledice

Erektilna disfunkcija ili impotencija muškaraca predstavlja poremećaj koji se definiše kao nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljne za seksualni odnos.

Problemi sa erekcijom koji se javljaju s vremena na vreme ne moraju uvek značiti pojavu erektilne disfunkcije.

Međutim, ukoliko se problem ponavlja predstavlja uzrok stresa i problema u seksualnom životu ili se negativno odražava na samopouzdanje muškarca, onda je potrebno potražiti pomoć kako bi se problem rešio.

Erektilna disfunkcija najčešće se javlja u vidu gubitka pune erekcije, to znači da je erekcija na početku odnosa zadovoljavajuća ali se ne može održati tokom celog odnosa i tokom seksualne aktivnosti dolazi do delimičnog gubitka čvrstine polnog organa.

U najtežem obliku erekcija u potpunosti izostaje i ne postoji mogućnost za održavanje odnosa.

Veoma važan pokazatelj ovog poremećaja su noćne i jutarnje erekcije koje, ukoliko izostaju, mogu usmeriti ispitivanje u određenom pravcu.

Problemi koji se tiču nemogućnosti postizanja ili održanja erekcije, mogu biti znak zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularna oboljenja ili dijabetes i tada zahtevaju stručan medicinski tretman.

Tada se lečenjem osnovnog problema otklanja i problem erektilne disfunkcije.

U slučaju da ne postoji primarni problem usled kog se javlja erektilna disfunkcija, kao sekundarni primenjuju se preparati za impotenciju.

Istraživanja učestalosti impotencije pokazala su da čak 40% muškaraca starijih od 40 godina ima iskustva sa ovim problemom.

U poslednje dve decenije zabeležen je porast procenta muškaraca koji se suočavaju sa nekom formom erektilne disfunkcije.

Tome u značajnoj meri doprinose životne navike i način života kao i razna oboljenja koja mogu biti primarni uzročnici smanjene potencije ili impotencije.

Uzroci erektilne disfunkcije:

Seksualno uzbuđenje muškarca je kompleksan proces u koji su uključeni mozak, nervi, hormoni, emocije, mišići i krvni sudovi.

Erektilna disfunkcija može nastati kao posledica poremećaja bilo kog od navedenih faktora.

Ponekad je uzrokuje upravo kombinacija fizioloških i psihičkih faktora.

U najvećem broju slučajeva erektilna disfunkcija uzroke ima u fiziološkom faktoru.

Fiziološki uzroci erektilne disfunkcije:

Srčana oboljenja, ateroskleroza, visok holesterol, visok krvni pritisak, dijabetes, gojaznost, nizak nivo testosterona, korišćenje određenih lekova, pušenje, alkoholizam, uvećana prostata, i sl…

Psihički uzroci erektilne disfunkcije:

Mozak igra ključnu ulogu u pokretanju lanca psihičkih reakcija koje rezultiraju erekcijom, počevši od osećaja seksualne uzbuđenosti.

Brojni uzroci mogu ometati ovaj proces i na taj način pogoršati erektilnu disfunkciju.

Najčešći psihički uzroci uključuju: depresiju, anksioznost ili druge probleme sa mentalnim zdravljem, stres, nisko samopouzdanje, nezainteresovanost za seks, probleme u partnerskoj vezi koji izazivaju stres, lošu komunikaciju i slično.

Simptomi erektilne disfunkcije:

Simptomi erektilne disfunkcije podrazumevaju:

– probleme u postizanju erekcije

– probleme u održanju erekcije

– smanjenu seksualnu želju

Svi ovi simptomi mogu da se jave povremeno i kod potpuno zdravih muškaraca i ukoliko su oni sporadični nije neophodno medicinski ih tretirati.

Međutim ukoliko su oni relativno česti, odnosno prete da postanu ili jesu postali hronični, onda je na njih neophodno obratiti pažnju.

Sa starenjem, vreme potrebno za postizanje erekcije može postajati sve duže.

Stoga kako bi se erekcija održala stimulacija penisa često mora biti intezivnija.

To svakako ne mora biti direktna posledica starenja, već je obično reč o skrivenom zdravstvenom problemu ili o posledici uzimanja lekova, što u najvećem broju slučajeva jeste povezano sa procesom starenja.

Posledice erektilne disfunkcije:

Posledice erektilne disfunkcije u formi komplikacija mogu da uključuju:

– nezadovoljstvo seksualnim životom

– stres ili anksioznost

– osećaj sramote ili niskog samopouzdanja

– bračne ili partnerske probleme

– nemogućnost začeća

Sve ove posledice mogu voditi ka novim problemima. Stoga je neophodno pronaći primarni uzrok i suočiti se sa njim.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PORUČI ODMAH!