Manje poznate činjenice o penisu

Manje poznate činjenice o penisu

Ovekovečen na brojnim spomenicima, na grčkim statuama, pa i grafitima po toaletima širom planete, penis je verovatno najpoznatiji i najčešće istraživan ljudski organ.

Uprkos tome, o njemu i dalje postoje izvesne misterije od toga kako je izgledao ranije u evoluciji, preko čuvene idealne veličine.

Evo činjenice koje će vam obogatiti poznavanje fizionomije i funkcionalnosti muškog polnog organa.

Koliki je stvarno prosek?

Prema studiji koja je sprovedena 2015. godine na uzorku od 2.551 muškarca, prosečna dužina penisa u erekciji iznosi 14 cm.

Raspon svih učesnika u ovom istraživanju, objavljenom u naučnom časopisu iznosi od 4 do 26 cm. Interesantno je da nisu sve erekcije dovele do istovetnih rezultata.

Oni čiji su penisi mereni nakon oralnog seksa imali su veće penise, u odnosu na one koji su se oslanjali na fantaziju i to samostalno, pokazalo je ovo istraživanje.

Zbog smanjenog dotoka krvi do penisa, pušenje može dovesti do smanjenja prosečnog penisa za do 1 cm.

Veličina je bitna

Kada je reč o penisu, veličina ipak jeste bitna, barem za neke žene.

Prema rezultatima jednog istraživanja iz 2011. godine, žene koje češće doživljavaju vaginalne orgazme kažu da im je lakše da ih postignu sa muškarcima koji imaju duže penise.

Iako nije u potpunosti jasno zašto, duži penis može biti pogodniji za stimulaciju vagine i grlića materice, prema mišljenju pomenute studije, psihologa na Univerzitetu u Montrealu, istraživanje sprovedeno 2012. godine pokazalo je da su žene određivale idealnu veličinu penisa u odnosu na visinu muškarca, pri čemu je veći penis u češće „pristajao“ višim muškarcima.

Večernja akcija

Bez obzira na to da li je mušakrac u celibatu proveo ceo dan, njegov penis će tokom noći biti u pripravnosti.

Većina muškaraca tokom spavanja doživi tri do pet erekcija, koje se javljaju tokom faze sna.

Ove erekcije javljaju se bez obzira na sadržaj snova, a oni penisi koji iz nekog razloga ne upražnjavaju ovu večernju gimnastiku vremenom mogu izgubiti na elastičnosti.

Zahvaljujući tome što je u pitanju osnovni fiziološki proces, mnogi lekari ispituju da li muškarac ima noćne erekcije, kako bi uspeli da utvrde razlog pojave erektilne disfunkcije.

Prepucijum

Kada se dečak rodi, tkivo prepucijuma prekriva glavić penisa.

Tokom embrionalnog razvoja, „kožica“ nastaje od istog tkiva i kao i tkivo koje obavija klitoris. Unutrašnja površina prepucijuma sastoji se od sluzokože koja je slična sluzokoži koja oblaže kapke ili usta, čineći ih vlažnijim.

Ovo jedinstveno okruženje moglo bi biti zaslužno za širenje seksualno prenosivih bolesti koje su povezane sa neobrezanim muškarcima.

Prepucijumu nedostaju Langerhansove ćelije, odbrambene ćelije u koje prodire virus HIV-a. Time se može objasniti zašto obrezani muškarci u Africi imaju za 60% manju stopu oboljevanja od HIV infekcije tokom heteroseksualnih odnosa.

Veličina i erekcija

Uprkos ranijim stanovištima, utvrđeno je da ne postoji način da se predvidi veličina penisa u erekciji sve dok ne dođe do erekcije, pokazalo je istraživanje iz 1994. godine.

Ipak, rastegnut penis predstavlja dobar prediktor njegove najveće moguće veličine koja se javlja tokom erekcije, prema rezultatima istraživanja iz 2001. godine koje je objavljeno u fondu za istraživanje impotencije.

Strah zbog veličine

Osećanje anksioznosti zbog penisa je realno i uobičajeno: studija sprovedena u oktobru 2014. godine pokazala je da je 35% muškaraca nezadovoljno veličinom svog penisa.

Ova studija nije uspela da pronađe bilo kakvu povezanost između anksioznosti zbog veličine i stvarne veličine penisa.

Dokle može da ide takav strah dovoljno govori činjenica da neki muškarci osećaju veliki stres usled straha da bi drugi mogli da naslute veličinu njihovog penisa čak i kroz pantalone.

Anomalije

Veoma retko, muškarac se može roditi sa dva penisa, što je stanje koje pogađa svakog između 5 i 6 miliona muškaraca i poznato je kao difalus.

Nažalost, ovo stanje ne donosi i duplu zabavu: oba organa su retko u potpunosti funkcionalna, a stanje je često udruženo sa drugim anomalijama u genitalnom predelu, koje zahtevaju hiruršku korekciju.

Muškarci koji boluju od drugog poremećaja u vezi sa penisom imaju konstantnu erekciju koja traje i duže od četiri sata.

Uzrok je najčešće u nemogućnosti krvi da se iz penisa vrati u ostatak tela.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PORUČI ODMAH!