Psihički uzroci erektilne disfunkcije

Psihički uzroci erektilne disfunkcije

Uzroci erektilne disfunkcije mogu se svrstati u dve kategorije: fizičke i psihičke. Fizičkim uzrocima pripadaju svi oni razlozi koji se tiču fiziologije, odnosno tela, a u psihičku grupu spadaju oni koji su povezani sa psihologijom, tj. sa mentalnim stanjem.

Mentalno zdravlje izuzetno je široka tema i ona, neposredno i posredno, obuhvata mnoštvo različitih aspekata funkcionisanja čoveka.

Ali kada je reč o određenim psihičkim stanjima u kontekstu erektilne disfunkcije, prvenstveno se dotičemo onih koja mogu da iskuse mnogi ljudi, a da pritom ne spadaju u psihički obolele.

Najčešći uzroci psihogene erektilne disfunkcije su:

Anksioznost – odnosno, strah od toga kako će se seksualni čin odigrati i da li će uspeti da zadovolji očekivanja oba partnera. Anksioznost, za razliku od straha, predstavlja strepnju nad nečim što bi moglo da se dogodi, iako u objektivnoj realnosti za to ne postoje nikakvi nagoveštaji. Zbog svega toga, stvara se pritisak koji može dovesti do gubitka erekcije. To se najviše odnosi na seksualno manje iskusne ili na muškarce kojima je veoma stalo da ostave dobar utisak.

Krivica – čiji izvor se najčešće nalazi u okolnostima pod kojima dolazi do seksualnog odnosa. Pod tim se podrazumevaju situacije kao što su preljuba, seksualni odnos sa nekim sa kime ne postoji nikakva emocionalna povezanost, pogrešna motivacija za seksom i sl.

Problemi u partnerskom odnosu – ukoliko uključuju emocionalno udaljavanje, nedostatak kvalitetne komunikacije, potisnut bes ili tugu i sve ono što može da naruši seksualnu, ali i bilo koju drugu vrstu bliskosti između dvoje ljudi, može da se negativno odrazi na potenciju i sve ono što joj prethodi.

Stres – poznato je na koji način stres uzima svoj danak kada su u pitanju fizičko i psihičko zdravlje, pa se po tome ne razlikuje ni kada se posmatra iz perspektive potencije. Umor, iscrpljenost, pritisak… samo su neki od aspekata stresa koji mogu negativno da utiču na seksualne performanse.

Na veoma jednostavne načine moguće je utvrditi da li je erektilna disfunkcija izazvana fizičkim ili psihičkim faktorima.

Ukoliko postoji fiziološka prepreka, erekcija se uopšte neće postići. Tako su jutarnje erekcije ili erekcije koje prethode masturbaciji znak da je erektilna disfunkcija izazvana psihičkim faktorima.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PORUČI ODMAH!